Barion Pixel
Kategóriák
Hirdetés

Urunk színeváltozása – 2023. augusztus 6.

Mához két hétre, augusztus 20-án vasárnap lesz templomunk búcsúja. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik, 10 órától nem lesz mise. Aki szeretne a templom díszítéséhez szükséges virágok beszerzéséhez hozzájárulni, a sekrestyében adhatja le erre szánt adományát.

Az új római misekönyv használatára egyházmegyénk Pünkösd ünnepén állt át. A változások nemcsak a mise szövegeit érintik, hanem a hívek testtartására (ülés-állás) vonatkozó szabályokat is. Ezeket a változtatásokat fokozatosan vezetjük be mi is.

A híveket érintő szövegváltozás egyetlen helyen van csak: az úgynevezett közgyónás szövege: az eddigi „kérem ezért a Boldogságos, mindenkor Szeplőtelen Szűz Máriát” részből kikerül a szeplőtelen kifejezés.

A testtartásra vonatkozó változások az alábbiak:

Eszerint a hívek részvételével bemutatott miséken a hívek álljanak:

  1. A pap bevonulásától egészen a Könyörgés végéig
  2. Az Alleluja éneklése az Evangélium előtt és az Evangélium alatt
  3. A hitvallás és az Egyetemes Könyörgések alatt
  4. A Felajánló könyörgés előtti Imádkozzatok testvéreim felszólítástól a Sanctus végéig
  5. A Halálodat hirdetjük ima végétől az Agnus Dei végéig
  6. Az áldozás utáni könyörgéstől a kivonulás végéig

A hívek üljenek az Olvasmány, a Válaszos zsoltár, a Szentlecke és a Homília alatt, valamint felajánláskor, amíg az áldozati adományok előkészítése tart és az áldozás utáni szent csend alatt

A hívek térdeljenek az átváltoztatás alatt a Sanctus végétől az Halálodat hirdetjük ima végéig, és áldozás előtt az Agnus Dei végétől a szentáldozás kezdetéig. Akik valamilyen okból nem térdelnek le az átváltoztatáskor, mély meghajlást végezzenek akkor, amikor a pap az átváltoztatás után térdet hajt. Természetesen, akinek az egészsége nem engedi, arra nem vonatkozik.