Ügyintézés

Keresztelő, házasságkötés, temetés, szentmise szándék felajánlás, lelkipásztori ajánlás kérése, elsőáldozásra vagy bérmálkozásra való jelentkezés, stb. ügyében keresse fel a plébánia hivatalt személyesen vagy telefonon ügyfélfogadási időben.

Ügyfélfogadás ideje: hétfő, szerda, péntek 8:00 – 10.00, valamint: hétfő, szerda 16:00 – 17:00 is.

Szükség esetén (pl. külföldről) kérheti ügye intézését elektronikus levélben is: selyemret[kukac]protonmail[pont]com.

Sürgős ügyekben (súlyos beteg, haldokló szentségekkel való ellátása), vagy bármely olyan ügyben, amelyben a következő ügyfélfogadási óra kivárása nem lehetséges, hívja a plébános mobiltelefonját: harmincas körzet, hat, huszonkilenc, tizennégy, negyvennyolc. Ha esetenként azonnal nem is tudja fogadni a hívást, vissza fogja hívni önt, ha a száma ki van jelezve.

A keresztség szentsége:

Újszülött gyermekeket általában a hónap 2. és 4. vasárnapján 11:00 órakor keresztelünk. Legalább egy héttel a tervezett keresztelő előtt kérjük a jelentkezést, hogy egyeztetni tudjuk a szülőkkel és keresztszülőkkel a felkészítő idejét. Lehetőleg ne várjunk hónapokat a kisgyermekek keresztelésével.

Felnőttek, vagy nagyobbacska gyermekek keresztelése komoly, legalább egy évig tartó felkészülés után lehetséges. Ennek elkezdéséhez mindenképpen a plébánossal kell egyeztetni.

Első Szentáldozás:

Kérjük a gyermekek szüleit, hogy a gyermek második osztályba lépésekor jelentkezzenek.

A bérmálás szentsége:

14 éves korban (vagy ha akkor elmaradt, utána minél hamarabb) kérjük a jelentkezéseket (akár felnőtt, sőt meglett korú emberekét is, ha fiatalon nem került rá sor).

A házasságkötés:

Lehetőleg nyolc-tíz, de semmiképpen sem kevesebb, mint hat hónappal a tervezett házasságkötés előtt kell jelentkezni. Mindenképpen a plébánossal kell időpontot egyeztetni.

Temetés:

Az Anyaszentegyház az elhunyt katolikus keresztények testével végzi a temetési szertartást. Kérjük, hogy minél hamarabb jelezzék, ha a plébánia hívei közül valaki meghal. Az egyház nyomatékosan ajánlja, hogy tartsák meg az elhunytak teste eltemetésének jámbor szokását; nem tiltja azonban a hamvasztást, kivéve ha azt a keresztény tanítással ellenkező okok miatt választották. Az elhunytak szertartás nélküli hamvasztása semmiképp sem javasolt, ezért kérjük, az Egyházi Törvénykönyv 1177. kán. – 1. §. alapján, a temetési szertartást úgy intézzék, hogy azt még a hamvasztás előtt, a plébániatemplomban lehessen végezni. Ha erre semmiképp sincs lehetőség, akkor legalább a testet be kell szentelni a krematóriumban vagy a halottasházban. A hamvasztás előtti beszentelésért külön díjat nem kérünk. Hamvak szétszórása vagy otthon őrzése a Katolikus Egyházban nem megengedett.

Szentgyónás:

Minden szentmise előtt fél órával a templomban.